
18 okt Is uw zwembad winterklaar?
Nu de herfst eindelijk op gang komt is het tijd om na te denken over het onderhoud van uw zwembad. Afhankelijk van het soort zwembad en afdekking die u heeft zijn er verschillende dingen die u moet doen om uw zwembad winterklaar te maken, een andere factor die ook meespeelt is of uw filterinstallatie vorstvrij staat of niet. Maar ook de bouw van uw zwembad en de hoogte van het grondwater spelen hierin een rol. Er is geen algemeen verhaal dat op ieder zwembad van toepassing is voor onderhoud door de grote diversiteit in zwembaden. Dit blog beschrijft een aantal algemene onderwerpen welke op elk (buiten)zwembad van toepassing zijn.
Wanneer is het tijd om mijn zwembad winterklaar te maken?
Een veel gebruikte ‘regel’ voor het bepalen wanneer uw zwembad winterklaar gemaakt kan worden is de temperatuur van het zwembadwater. Echter heeft u als zwembad eigenaar het gewoon voor het zeggen, als u besluit dat het zwemseizoen is afgesloten dan is het tijd om het zwembad winterklaar te maken. De reden voor het winterklaar maken van een zwembad zodra de watertemperatuur onder de 12 graden zakt is dat er geen algen meer kunnen groeien en u het zwembadwater niet hoeft te blijven filteren. Dan is het wel zaak dat er een winterzeil op het zwembad komt te liggen, het is belangrijk dat uw zwembad lichtdicht wordt afgedekt. U wilt niet in het voorjaar in een groen zwembad springen natuurlijk!
Afhankelijk van uw wensen en de locatie van uw zwembad (zichtlocatie) wordt besloten om actief of passief te overwinteren.
Passief of actief overwinteren?
Het stoppen met filteren zoals hierboven beschreven wordt ook wel een passieve overwintering genoemd. Het is aan te raden om voor een passieve overwintering te kiezen als uw filterinstallatie niet vorstvrij staat en het kan vriezen in uw gebied. In het geval van een passieve overwintering worden de pomp, het filter, eventuele zonnecollector en de warmtepomp afgetapt. Ook is het belangrijk om het bad iets leeg te pompen, hierdoor komen de skimmers droog te liggen en worden deze afgedopt met rubberen pluggen. De drijver die in het water wordt geplaatst gaat eventuele schade door het vriezen tegen.
In landen waar het zelden vriest in de winter wordt vaak voor een actieve overwintering gekozen. De naam zegt het al; hier blijf je het water de hele winter door filteren en worden er ook chemicaliën toegediend. Dit zal aanzienlijk minder zijn dan tijdens het zwemseizoen, het water wordt immers minder vervuild. De actieve overwintering kan ook een esthetische keus zijn.
Het oog wil ook wat
Als uw zwembad op een zichtlocatie ligt kan het mooier zijn als er geen winterzeil op het zwembad ligt. In dit geval is het dus belangrijk om te blijven filteren en kiest u voor een actieve overwintering. Hierbij zullen de niet actieve onderdelen zoals een warmtepomp en zonnecollectoren worden afgetapt, u gebruikt niet onnodig extra stroom dan. Zodra het vriest is het noodzakelijk dat uw waterpomp 24/7 blijft draaien, dit gaat bevriezing van gevoelige delen tegen.
Wel of geen water in het zwembad in de winter?
Het is verstandig om in de winter gewoon het water in het zwembad te laten staan. Doordat er water in het zwembad staat creëer je een tegendruk op de wanden van het zwembad waardoor de grond niet kan gaan werken en tot scheuren kan leiden. Het zwembad wordt een klein beetje leeggepompt zodat bij regen het zwembad niet doet overstromen. Bij hevige regenval kan het voorkomen dat er tussentijds een keer water weggepompt moet worden.
Waar wel op gelet dient te worden is dat het water niet gaat bevriezen, dit kan tot ijsdruk leiden. Hiervoor bestaan speciale vlotters die op het water drijven.
Bladeren scheppen
Bladeren uit het zwembad vissen met een netje. Iets wat voor iedere zwembad eigenaar verplichte kost is. Behalve de bladeren uit het water scheppen is het ook verstandig om de bodem van het zwembad met de stofzuiger schoon te maken en eventueel de wanden van het zwembad te boenen. Skimmers haalt u leeg, maakt u schoon en ook deze leidingen zuigt u uit. Door even wat extra tijd in het winterklaar maken van uw zwembad te stoppen kunt u des te sneller uw zwembad in springen van het voorjaar als het mooi weer is.
Geen zin om zelf te boenen?
Ondanks dat u een uitgebreide handleiding krijgt bij uw zwembad kunnen we het ons voorstellen dat u geen zin heeft om zelf het onderhoud van uw zwembad te doen. Zeker voor het winterklaar maken van uw zwembad is dit nog een aardige klus. Amarque biedt de mogelijkheid om dit volledig of deels uit te besteden. Dit kan incidenteel waarbij de kosten na afloop in rekening worden gebracht of u sluit een onderhoudscontract af. Zwembaden hebben in principe een twee onderhoudsbeurten nodig; de zomer- en winterbeurt. Echter heeft een wat meer geavanceerd zwembad soms ook tussentijds klein onderhoud nodig. Voor onderhoudscontracten inventariseren wij eerst wat uw wensen zijn om u zo goed mogelijk te kunnen ontzorgen zodat u alleen maar hoeft te genieten van uw zwembad.