De voordelen van een zoutwater zwembad

De voordelen van een zoutwater zwembad

Bent u aan het nadenken over een zwembad in uw eigen tuin dan zal er ook nagedacht moeten gaan worden over welke manier van waterbehandeling u wilt gaan gebruiken.

Dit kunt u handmatig gaan doen, maar hier gaat toch ongemerkt veel werk en tijd inzitten. Dit laten automatiseren brengt veel gemak.

Systemen

Bij een automatisch doseersysteem kan er gekozen worden uit meerdere systemen, de meest gebruikte zijn automatische chloor en pH dosering, een zoutelektrolyse en een hydrolyse systeem

Voordelen zoutelektrolyse en hydrolyse t.o.v. chloor en pH dosering

Steeds vaker wordt er gekozen voor een zoutelektrolyse of een hydrolyse systeem.
De voordelen van deze systemen:
– Geen rode ogen
– Geen jeukende huid
– Geen chloorgeur
– Geen chemisch chloor
– Water voelt zacht aan

Zoutelektrolyse

Hangen er dan alleen maar voordelen aan een zoutelektrolyse of een hydrolyse systeem?
Nee, want door de hoeveelheid zout wat er gebruikt wordt bij zoutelektrolyse worden de onderdelen die van aluminium en ijzer zijn aangetast en ontstaat er roestvorming.
Het advies is dan ook om onderdelen van RVS of kunststof te gebruiken.

Ook bij zoutelektrolyse werk je met chloor. De zoutelektrolyse splitst het zout namelijk in Natrium en Chloor. De hoeveelheid chloor die aangemaakt wordt is gelijk aan de dosering bij een automatisch chloorsysteem.

Hydrolyse

Bij het hydrolyse systeem wordt er ook een splitsing gemaakt. Hydrolyse betekent “het splitsen van water”. De watermoleculen H2O worden gesplitst in H en O atomen waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze vormen oxidanten die krachtiger zijn dan chloor. Deze radicalen desinfecteren binnen enkele seconden, er worden geen schadelijke bijproducten gebruikt. Er wordt wel een klein beetje chloride aangemaakt om een residu werking in het zwembad te garanderen. Dit is een stuk zachter voor de huid en geeft geen geur zoals gebonden chloor. Hiervoor is maar een klein beetje zout, 1 tot 1,5 gram per liter water nodig.

Contact

Uiteindelijk maakt u bij de aanschaf van uw zwembad de keuze welke manier van waterbehandeling u het meeste aanspreekt. Een foutieve keuze kunt u niet maken.

Wilt u meer advies over de waterbehandeling? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies.