Vragen

Veelgestelde vragen over zwembaden

Antwoord op al uw vragen over een eigen zwembad:

Kan ik beter een zwemvijver aanleggen of een zwembad bouwen?

Het een is niet beter dan het ander. Het ligt volledig aan uw eigen wensen en eisen. Een zwemvijver is uiteindelijk niets anders dan een vijver waarin je kunt zwemmen. Midden tussen de planten en vissen, zonder chloor en chemicaliën. De planten zorgen namelijk voor een biologische zuivering. Dat is tegelijkertijd het grootste nadeel, want het biologisch evenwicht moet wel gehandhaafd blijven. Anders wordt het water troebel. Vooral op warme dagen en bij intensief gebruik is dit niet vanzelfsprekend. Daar staat tegenover dat een zwemvijver veel natuurlijker in het landschap past dan een zwembad. Een zwemvijver aanleggen vraag ook wat meer ruimte omdat een extra gedeelte gereserveerd moet worden voor het biologische proces. Een goed alternatief is natuurlijk een buiten zwembad dat er uitziet als een vijver,maar wel gewoon gefiltreerd en gedesinfecteerd wordt. Dit kan ook op een op een natuurlijke manier met een chloorvrij systeem of met een geringe zoutconcentratie en elektrolyse. Bij deze methode is het echter niet mogelijk om planten en vissen in het bad te houden. Amarque bouwt geen biologische zwemvijvers, maar als het gaat om zwembadaanleg met het uiterlijk van een vijver, dan bent u bij onze aan het juiste adres. Bijvoorbeeld voor een zwembad met een natuurlijk karakter,voorzien van kraakhelder en omzoomd met natuursteen en waterplanten. Het voordeel is wel dat er minder onderhoud bij komt kijken, dan bij een biologische zwemvijver.

Zal ik een binnen zwembad bouwen of een buiten zwembad aanleggen?

Een zwembad aanleggen moet goed overwogen worden. Een binnenzwembad bouwen heeft natuurlijk het voordeel dat het hele jaar door, dag en nacht gezwommen kan worden. Bij een buiten zwembad geldt doorgaans een zwemseizoen van medio april tot medio september. Wilt u langer buiten kunnen zwemmen, dan zult u gebruik moeten maken van een kachel. Ook is voor een buitenzwembad, dat het hele jaar door gebruikt wordt, een overkapping aan te bevelen. Voor een binnenzwembad is een behoorlijke ruimte nodig en moet u een ontvochtigingsinstallatie aanbrengen. Een buiten zwembad is natuurlijk wel een topattractie op warme dagen en om ’s avonds gezellig bij te zitten als de verlichting brandt.

Moet ik een polyester zwembad kopen of een bouwkundig zwembad laten ontwerpen?

Een zwembad kopen is geen alledaags werk, dus u staat voor een paar ongebruikelijke keuzes. Polyester is alleen geschikt voor inbouwzwembaden omdat vrijstaande polyester wanden niet bestand zijn tegen de waterdruk. Bouwkundige zwembaden zijn geschikt als inbouwzwembaden, maar ook als geheel of gedeeltelijk vrijstaand. Dit biedt vooral mogelijkheden als het bassin er bijvoorbeeld in talud gebouwd moet worden. Beton is ook beter geschikt voor inbouwzwembaden bij een hoge grondwaterstand. Het grootste voordeel van een bouwkundig zwembad is de vrijheid van vorm en afmetingen. De meeste zwembadbouwers gebruiken voor de zwembad aanleg prefab bouwsystemen van polyester, staal of hout. Een zwembad bouwen van beton vraagt meer kennis en ervaring.

Hoe beperk ik het zwembad onderhoud?

Een buitenzwembad vraagt vanzelfsprekend meer onderhoud dan een binnenbad. Een goede zandfilter is van belang en het belangrijkste zwembad toebehoren is een goede zwembad stofzuiger. Met een automatische zwembad stofzuiger (robot) heeft u nauwelijks nog omkijken naar het zwembad onderhoud. Verder kan het onderhoud aanzienlijk beperkt worden door een automatische waterbehandeling en een goede zwembadafdekking.

Kan ik een zwembad beter laten installeren of is zelfbouw ook een optie?

Het aanleggen van een zwembad is niet alleen weggelegd voor zwembadbouwers. Als u handig bent en tijd heeft, dan is zelf een zwembad bouwen natuurlijk een goede optie. Wel is het verstandig om even bij ons te informeren hoe u dat het beste aan kunt pakken. Voor de zelfbouw van zwembaden hebben wij bovendien zeer aantrekkelijke bouwpakketten. De prijzen hiervan zijn op aanvraag beschikbaar. Een zwembad kopen wil zeggen dat u kiest voor aanleg en installatie door professionals. U bent dan wel duurder uit, maar het bespaart u veel tijd en u bent zeker van een professioneel resultaat.

Is mijn tuin geschikt voor een zwembad?

Niet iedere tuin is geschikt voor een zwembad. Belangrijk voor zwembad aanleg is de mogelijkheid om op de bouwplaats te kunnen komen met het vereiste materieel. Denk hierbij aan een graafmachine, grondkarren, betonwagen etc. In sommige gevallen moet al het materieel met een kraan over het huis of over de schutting getakeld worden. Erg belangrijk voor een buitenzwembad is de ligging ten opzichte van de zon. Hoe meer zon op het bad, hoe warmer het water. Dit geldt in het bijzonder voor solar afdekkingen. Of u een geschikte zwembad tuin heeft kunnen wij vrijblijvend bepalen voor u bepalen.

Kun je een zwembad aanleggen op zonne-energie?

Zonne-energie is bij uitstek geschikt voor het verwarmen van een buitenzwembad, omdat deze meestal toch niet in de winter wordt gebruikt. Er is in Nederland meer dan voldoende zon om het bad het gehele zwemseizoen op een aangename temperatuur te houden. Een goede afdekking en een goede zonnecollector zijn hierbij wel belangrijk. Zonne-energie voor zwembadverwarming pakt zo gunstig uit omdat vraag en aanbod in de pas lopen: de vereiste temperatuur is niet zo hoog en de buffercapaciteit is al aanwezig door de grote inhoud van het zwembad. Inbouwzwembaden zijn gemakkelijker op temperatuur te brengen dan opbouwbaden. Dat komt doordat deze in de grond minder warmte verliezen, zeker als ze goed geïsoleerd zijn.

Wat kost een zwembad?

Door de diversiteit in zwembaden en de vele mogelijkheden en extra opties die beschikbaar zijn, is het lastig om een bedrag te noemen. U moet rekening houden met een bedrag tussen de € 40.000,- en € 70.000,- Wilt u meer informatie over de prijs van een zwembad, bekijk dan onze prijslijst of vraag een offerte aan. Uiteraard kunt u ons ook altijd, geheel vrijblijvend, bellen voor meer (prijs)informatie.

Staat uw vraag er niet bij, of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons op.