Filtratie

Filtratie

Een zwembad wordt voorzien van een filterinstallatie. De filterinstallatie is één van de belangrijkste onderdelen voor een schoon zwembad. Een goede, krachtige filterinstallatie zorgt ervoor dat de zwembad chemicaliën goed hun werk kunnen doen. Als een zwembad sterk vervuild is, is er voor de chemicaliën geen doorkomen aan. 

Een filterinstallatie bestaat uit meerdere onderdelen. Een zwembadpomp en een zandfilter is de basis. Om het filter automatisch aan te sturen wordt er gebruik gemaakt van een besturingskast. Voor het filtreren in het filter is er filtermedia nodig. 

Zwembadpomp

De zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad circuleert. Deze pompt het water door het volledige filtercircuit. Er zijn 2 soorten pompen:

  • Zwembadpompen die draaien op een vastgestelde snelheid.
  • Zwembadpompen die draaien met een snelheid die variabel is. Deze pompen zijn doordat ze variabel draaien energiezuinig. 

Zandfilter

Een zandfilter is het basis onderdeel wat nodig is voor de filterinstallatie van een zwembad. Viezigheid zoals haren, huidschilfers, bodylotion, huidvetten en insecten worden hierin gefilterd door het filtermedium. Dit medium is meestal zand of glas. Het water wordt met hoge druk door het medium geperst waardoor de viezigheid achterblijft in het zand of in het glas.

Filterbesturing

Om de filterinstallatie automatisch aan te sturen kan er een besturingskast aangesloten worden. Op de besturingskast kunnen beide types zwembadpompen aangesloten worden. Ook kan de zwembadverlichting en eventuele andere apparatuur aangesloten worden.

Filtermedia

Het filter is gevuld met filtermedia. Zand was altijd het standaard medium waarmee een filter gevuld werd, maar tegenwoordig zien we dat voor 90% glas wordt gebruikt. Glas heeft een langere levensduur en een hogere filtratiewaarde. Het advies is om het filtermedium om de 5 jaar te vervangen. 

Een filter is ook altijd uitgerust met een omschakelklep. De omschakelklep, meestal een 6-wegklep, heeft als functie dat het water naar meerde leidingen kan lopen. 

  1. Filteren, dit is de meest gebruikte stand. In deze stand wordt het water door het zandfilter geperst, gefilterd en wordt weer schoon het zwembad in gepompt.
  2. Backwash (terugloop), hiermee haal je het vuil uit het filter naar boven en pomp je af naar het riool.
  3. Rinse (afspoelen), deze stand wordt gebruikt na het backwashen om nog even na te spoelen en het zand/glas weer goed op zijn plek te krijgen.
  4. Hercirculatie, in deze stand wordt het water gecirculeerd zonder dat het door het zand/glas stroomt. Wordt veelal gebruikt voor het mengen van chemicaliën.
  5. Waste (afvalproduct), deze stand wordt gebruikt om het zwembad gedeeltelijk te legen.
  6. Gesloten, deze stand wordt gebruikt tijdens uitvoering van het onderhoud. Hiermee sluit je alle ventielen af.

Contact

Mocht u verder advies nodig hebben bij de keuze voor de juiste filterinstallatie, neemt u dan contact met ons op. Wij adviseren u graag.