Groen zwembadwater

Groen zwembadwater

Een zwembad in eigen tuin is heerlijk, maar alleen als het water er ook uitnodigend uitziet om in te zwemmen. Bij een zwembad met groen water is dit niet het geval.

Waardoor wordt zwembadwater groen?

Zwembadwater wordt groen door algvorming. Algen komen in het zwembadwater terecht door lichtinval, slechte desinfectie (door teveel cyaanzuur) en verkeerde waardes van het zwembadwater. De pH waarde van het zwembadwater moet goed zijn. Is het zwembadwater nog niet groen, maar voelt het wel een beetje glibberig aan, dan heeft u ook last van algvorming. Ook onweer kan voor algvorming zorgen.

Hoe verwijder ik algen uit mijn zwembad?

Slechte desinfectie komt veelal door teveel aan cyaanzuur. Dit hoort in bepaalde mate aanwezig te zijn in zwembadwater, maar niet teveel. Dit heeft een nadelig effect op de werking van chloor. U kunt deze waarde meten met een test, de normale waarde ligt op 20 tot 35 mg per liter water.

Ook dient u de pH waarde van het zwembadwater te meten. De pH waarde waaraan uw zwembadwater moet voldoen ligt tussen de 7.2 en 7.6. U kunt bij een te hoge waarde pH min toevoegen en bij een te lage waarde pH plus. Zodra de pH waarde weer juist is dient er chloor granulaat toegevoegd te worden. Dit noemen we een shock behandeling. De algen worden uiteindelijk wit, waardoor het zwembadwater melkachtig kleurt. Nu dient er vlokmiddel toegevoegd te worden en goed gespoeld te worden, totdat het water weer helder is.

Filteren

Als de waardes weer juist zijn is het van belang om de filterinstallatie te laten draaien, net zo lang tot er geen vuil meer aangetroffen wordt in het filter van de pomp. Zodra het filter schoon blijft kan de filterinstallatie weer op ingestelde tijden draaien.

Hoe houd ik mijn zwembadwater algenvrij?

Eerder hebben we aangegeven dat lichtinval zorgt voor algvorming. Een goede lichtdichte zwembadafdekking is dus heel erg belangrijk. Ook het regelmatig controleren van de pH waarde is belangrijk. Als u er vroegtijdig bij bent scheelt dit een hoop werk. En laat de filterinstallatie zijn werk doen. Het schoonhouden van het zwembadwater door middel van filteren is belangrijk.

Heeft u toch nog problemen met het algenvrij, neem dan contact met ons op voor advies.