Heb ik een vergunning nodig voor het laten bouwen van een zwembad?

Heb ik een vergunning nodig voor het laten bouwen van een zwembad?

U wilt natuurlijk het liefst uw zwembad met vergunningsvrij aan laten leggen. Zo heeft u geen gedoe met het regelen daarvan en kunt u meteen aan de slag. Gelukkig is het laten bouwen van een zwembad qua vergunningen tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. Vroeger moest men daar namelijk veel verschillende vergunningen voor aanvragen, zoals een bouwvergunning, sloopvergunning en een milieuvergunning. Sinds 2010 zijn al deze vergunningen gebundeld in een zogeheten omgevingsvergunning. Ook zijn de mogelijkheden om vergunningsvrij een zwembad te laten bouwen verruimd.

Kan ik vergunningsvrij een zwembad bouwen?

In de meeste gevallen kunt u geheel vergunningsvrij een zwembad bouwen. In sommige gevallen heeft u echter wel een bouwvergunning nodig voor het bouwen van uw zwembad. Wanneer is dat het geval? In principe heeft u alleen een vergunning voor uw zwembad nodig wanneer u ook een overkapping laat zetten. Ook heeft u een vergunning nodig wanneer u in een monumentaal pand woont, of wanneer er bijvoorbeeld een beschermde boom uit de tuin verwijderd moet worden voor de bouw van het zwembad. In sommige agrarische gebieden heeft u ook een vergunning nodig. U kunt altijd bij uw gemeente controleren of u een vergunning voor uw zwembad nodig heeft.

Doe een online vergunningscheck

Of je al dan niet een omgevingsvergunning moet aanvragen kan je zelf online nagaan op omgevingsloket.nl. Je voert jouw locatie en geplande werkzaamheden in. Vervolgens controleert de vergunningschecker op basis van de ingevoerde gegevens of je vergunningsplichtig, meldingplichtig of geen van beide bent.
Ook al moet je geen vergunning aanvragen, het kan dus wel zijn dat je meldingsplichtig bent. Ook dat verschilt per gemeente.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Mocht het in uw geval wel nodig zijn om een zwembad vergunning aan te vragen, dan moet u dat doen bij uw gemeente. Wat de procedure daarvan is, is ook afhankelijk van uw gemeente. U kunt daar bijvoorbeeld ook informeren naar de duur van het aanvragen van een vergunning, zodat u weet wanneer u eventueel kunt beginnen met het bouwen van het zwembad. Is de vergunning verschaft en wilt u graag beginnen met het laten bouwen van uw zwembad? Neem dan contact met ons op!