Hoe krijg je groen zwembadwater weer helder?

Hoe krijg je groen zwembadwater weer helder?

Is uw zwembadwater niet meer mooi blauw maar groen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Van belang is om het op te lossen, want groen zwembadwater nodigt niet uit om een duik in te nemen.

Onweer

Tijdens de zomer hebben we vanwege de hoge temperaturen die bereikt worden te maken met onweersbuien. Door de bliksem die volgt wordt er in het zwembadwater Ozon aangemaakt. De Ozon breekt het vrije chloor af. Vrij chloor zorgt voor dedsinfectie. De kans is na een onweersbui groot dat het zwembadwater groen kleurt door de afbraak van vrij chloor. Het advies is om het zwembadwater dan een chloorshock te geven door het toevoegen van chloorgranulaat. 15 tot 20 gram per 1000 liter water. U zult dan snel zien dat het water zich gaat herstellen.

Algen

Indien het zwembadwater niet goed onderhouden wordt zal er algvorming optreden. Overmatige algvorming zorgt ervoor dat het zwembadwater groen kleurt. Belangrijk is dat u vuil zoals bladeren uit het zwembadwater verwijdert. Vuil is namelijk een goede voedingsbodem voor algen. Zon heeft ook een positief effect op algengroei. Bij geen gebruik van het zwembad is het van belang dat u het zwembad afdekt. Dit kan met een eenvoudige zomerafdekking of met een lamellenafdekking.

Waterbehandeling

De waterbehandeling is ook belangrijk. Bij de juiste waterbehandeling en dosering van chemicaliën zullen bacteriën en algen geen kans krijgen. Wij adviseren een automatisch doseersysteem om de waardes op peil te houden, zodat u het zwembadwater gemakkelijk onder controle houdt.

Indien u de waterbehandeling handmatig onder controle houdt is het van belang dat u minimaal twee keer per week de waardes meet en waar het nodig is bijstuurt.

  • pH:
    Indien de pH-waarde te laag is zal er pH+ toegevoegd moeten worden. Bij een te hoge pH-waarde dient er pH- toegevoegd te worden. In beide gevallen het water testen tot het pH gehalte weer op peil is.
  • Chloor:
    Is het chloorgehalte te laag zal er chloorgranulaat (70) toegevoegd moeten worden. Door dit op te lossen in warm water en vervolgens in het zwembad te gooien zal het sneller opgenomen worden en het chloorgehalte sneller op peil zijn. Hierdoor wordt de algenpopulatie vernietigd.
  • Cyaanzuur:
    Het is ook belangrijk om het gehalte van het cyaanzuur in de gaten te houden. Cyaanzuur houdt de chloorwaarde stabiel. Is dit gehalte te hoog zal de werking tegenovergesteld zijn en chloor niet zijn desinfecterende werk doen. Bij een te hoog gehalte zal een deel van het zwembadwater ververst moeten worden. Bij een te laag gehalte dienen er chloortabletten (90) toegevoegd te worden om het gehalte weer op peil te brengen. Ook hier blijven testen tot het gehalte weer op peil is.

Vlokmiddel

Niet alle algen die vernietigd zijn of vuildeeltjes worden opgenomen door de filterinstallatie. Dit is zichtbaar doordat het water troebel blijft. Door vlokmiddel toe te voegen. Vlokmiddel is een vloeistof waardoor vuil wat nog in het zwembadwater drijft, zoals dode algen, wordt samengevoegd en zo eenvoudig uit het zwembad verwijderd kan worden.

Contact

Heeft u bovenstaande geprobeerd, maar blijft u problemen houden met uw zwembadwater? Of heeft u andere vragen met betrekking tot uw zwembad? Neemt u dan gerust contact met ons op.