Hoe kunt u uw zwembad winterklaar maken?

Hoe kunt u uw zwembad winterklaar maken?

U kunt het beste uw zwembad winterklaar maken als de watertemperatuur onder de 14° C is gezakt. U doet er goed aan, ondanks dat het zwembad niet meer gebruikt wordt, de kwaliteit van het water in de laatste weken goed bij te houden. Dit voorkomt een hoop extra werk.

 

Controle status zwembad
Is de waterkwaliteit in balans? Loop het bad en de technische installatie goed na om te controleren of alles nog goed werkt. Maak vervolgens het bad schoon. Bladeren, vuil op de bodem, verkleurde waterlijn: aan het einde van het zwemseizoen en in het najaar heeft uw zwembad wel een opknapbeurt nodig. is. Voor de waterlijn kunt u gebruik maken van een speciale reiniger.

 

Bereid de techniekinstallatie voor
Uw zwembadinstallatie dient vorstvrij gemaakt te maken. Pomp daarvoor eerst het water weg tot onder de inspuiters en skimmers. Tegelijkertijd kunt u het filter schoonmaken. Dit doet u door tijdens het legen de filter op ‘backwash’ te zetten. Daarna zet u de pomp op de normale filterstand, zodat er zo min mogelijk water in de leidingen achterblijft. Dit voorkomt bevriezing.

Vervolgens kunt u het filtervat en de pomp aftappen en de 6 weg klep op de stand “WINTER of GESLOTEN” zetten.  Indien er een drukmeter gemonteerd is kunt u deze losdraaien. Tap ook het verwarmingssysteem af.

 

Dek het zwembad af
Voordat u het bad gaat afdekken dient u overwinteringsvloeistof toe te voegen aan het zwembadwater. In de loop van de winter kan het bad weer vol lopen door regenwater of sneeuw. Met rubberen stoppen in skimmers en inspuiters voorkomt u dit probleem. Zorg ook voor bescherming van de skimmers door een skimmerplug in de skimmers te plaatsen. Dek vervolgens het bad af middels een licht dicht winterzeil, zo voorkomt u algvorming gedurende de winter. Het zwembad is nu winterklaar en mag gerust dichtvriezen. Sla ijs nooit stuk. Het kan uw bad beschadigen. 

Als u bovenstaande tips opvolgt is het zomerklaar maken in het voorjaar ook zo weer gebeurd.  Mocht u het winterklaar maken toch liever aan ons overlaten, dan kan dat. Vraag ons naar de mogelijkheden.