Hoelang gaat een kunststof zwembad mee?

Hoelang gaat een kunststof zwembad mee?

U staat voor de keuze om een zwembad te laten aanleggen en uw keuze is gevallen op een kunststof zwembad. Maar welk soort kunststof is de beste keuze? Welk kunststof soort heeft de langste levensduur en blijft gedurende die periode er ook mooi uit zien?
Over het algemeen gaat een kunststof zwembad tientallen jaren mee. Maar binnen de soorten kunststof zwembaden zit ook weer in een verschil in levensduur.

Kunststof polyester zwembaden

Kiest u voor een Polyester zwembad dan moet u denken aan een levensduur van 10 tot 15 jaar.
Polyester zwembaden worden gemaakt van glasvezel versterkt polyester. Het zwembad wordt opgebouwd uit meerdere lagen. Hierdoor heeft een polyester zwembad geen hoge dichtheid en is hierdoor gevoelig voor osmose (polyesterrot). Bij osmose vormen zich bobbeltjes of blazen in het oppervlak. Hierdoor heeft een polyester zwembad een kortere levensduur. Ook heeft polyester als eigenschap dat verkleuring snel optreed.

Kunststof HDPE zwembaden

Onze kunststof zwembaden worden vervaardigd uit massieve platen HDPE. HDPE staat voor High Density Polypropyleen. Polypropyleen is een kunststof dat al jaren gebruikt wordt in de chemische industrie, hoger in kwaliteit dan polyester. Deze massieve platen worden aan elkaar gezet met een spiegellas. Dit is een lastechniek waarbij 2 delen verhit worden en aan elkaar worden versmolten. Doordat polypropyleen een hoge dichtheid heeft zal er geen osmose kunnen plaatsvinden. Polyethyleen is door en door gekleurd, waardoor er minimaal/geen verkleuring zal optreden.
Onze HDPE zwembaden worden aan de buitenzijde verstevigd met staal verzinkte buizen, wat ook zeker bijdraagt aan een langere levensduur. Kunststof HDPE zwembaden hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar.
Buiten de keuze voor polyester of HDPE is het voor de levensduur van het zwembad ook belangrijk dat de betonplaat goed gestort is en dat het goed gestabiliseerd is.

Onderhoud

Buiten de keuze van de soort kunststof heeft de levensduur van het zwembad ook te maken met hoe het zwembad onderhouden wordt. Denk hierbij aan de filterinstallatie die gekozen wordt om het zwembad schoon te houden en aan de waterbehandeling.
Gebruik voor het verdere onderhoud, denkende aan het verwijderen van grover vuil zoals bijvoorbeeld bladeren de juiste accessoires.

Meer weten over een kunststof zwembad?

Heeft u interesse in het op maat laten maken van een kunststof HDPE zwembad? Neem dan gerust contact met ons op en we bespreken de opties met u, zodat u goed weet wat de mogelijkheden zijn.