IJsbaden worden steeds populairder

IJsbaden worden steeds populairder

IJsbaden hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Waarom wagen nou steeds meer mensen zich aan de verfrissende kou? Wij nemen je in deze blog mee naar de wereld van IJsbaden.

De Oorsprong

IJsbaden gaan al jaren terug en zijn diep geworteld in verschillende culturen over de hele wereld. Saunagangers in Finland wisselen vaak af tussen de intense hitte van een sauna en de verkwikkende kou van een ijsbad. Wij hebben dit gekopieerd en genieten ook van een ijsbad als we in de sauna geweest zijn. In andere tradities, zoals die van de Inuït in het noorden van Canada, is het nemen van een ijsbad een ritueel dat verbonden is met spirituele reiniging.

Fysieke Voordelen

Verbetert de circulatie

Het onderdompelen in koud water zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, gevolgd door verwijding wanneer je weer opwarmt. Deze cyclus stimuleert de bloedcirculatie, wat kan bijdragen aan een betere doorbloeding en zuurstoftransport naar de weefsels.

Verlicht ontstekingen

Blootstelling aan kou kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het kalmeren van spieren en gewrichten. Voor sporters/atleten kan dit een effectieve manier zijn om hersteltijd te verkorten na intense trainingen. En om blessures te voorkomen.

Versterkt het immuunsysteem

Studies suggereren dat regelmatige blootstelling aan kou de productie van witte bloedcellen kan stimuleren, wat het immuunsysteem ten goede komt. Hierdoor kan het lichaam beter bestand zijn tegen ziektes. Alles voor onze gezondheid.

Mentale welzijnsvoordelen

Stressvermindering

Het nemen van een ijsbad kan een krachtige stressverlichter zijn. De schok van de kou activeert het zenuwstelsel en kan leiden tot een gevoel van alertheid en mentale helderheid. Het nemen van een ijsbad en daarbij de controle houden over je ademhaling en je lichaam zorgt ervoor dat je gedachtes even alleen bij dat moment zijn.

Verbeterde stemming

Kou activeert de afgifte van endorfines, de feel-good hormonen. Dit kan bijdragen aan een verbeterde stemming en zelfs helpen bij het verminderen van symptomen van depressie.

Verhoogt de weerbaarheid

Het regelmatig blootstellen aan kou wordt geassocieerd met een toename van de weerbaarheid tegen stressvolle situaties. Het kan je helpen om beter om te gaan met uitdagende omstandigheden in het dagelijks leven.

Hoe neem je een ijsbad?

Begin geleidelijk

Als je nieuw bent in ijsbaden, begin dan langzaam. Zowel met de temperatuur van het ijsbad als met de tijd die je erin zit en tot hoever. Begin met 15 °C en bouw dit rustig en geleidelijk aan op tot max. -4 °C. Eerst kun je proberen je handen en voeten onder te dompelen en geleidelijk verder te gaan.

Ademhalingstechnieken

Concentreer je op diepe ademhaling om je lichaam te helpen ontspannen en de schok van de kou beter te weerstaan.

Hoe lang kun je in een ijsbad zitten?

In principe is het advies om nooit langer dan een paar minuten in een ijsbad te zitten.
Het doel van een ijsbad is om je energie te geven, om je het gevoel te geven dat je de hele wereld aan kunt op het moment dat je eruit stapt. Als je er langer dan die minuten in blijft, kom je er eerder moe dan vol energie uit. Hoe kan dat? Omdat als je in het ijsbad zit, je lichaam hard werkt om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur rond de juiste 37 graden blijft. Als je lichaam dit langer dan 5 minuten moet doen, wordt het moe en zul je het ijsbad verlaten zonder dat euforische gevoel.
Daarom raden we aan om één tot twee minuten in een ijsbad te gaan zitten.

Hydratatie en nazorg

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor en na het ijsbad. Na het bad kun je jezelf opwarmen met warme kleding en een warm drankje. Ben jij een avontuurlijk persoon die graag nieuwe ervaringen opdoet of ben je op zoek naar manieren om stress te verminderen, het nemen van een ijsbad zou wel eens een ijskoude duik naar welzijn kunnen zijn die de moeite waard is. Durf jij de kou aan? Neem dan contact met ons op!