Wat is een overloopzwembad?

Wat is een overloopzwembad?

Een overloopzwembad is een ingebouwd binnen- of buitenzwembad waarbij het waterniveau even hoog staat als de rand van het zwembad. Daardoor ontstaat een prachtig visueel effect.

Het overtollige water vloeit voortdurend weg via een subtiele overloopgoot aan de randen. Het water komt terecht in een buffertank, waar het gereinigd wordt. Vuil in het water worden vrijwel onmiddellijk afgevoerd.

Wat zijn de voordelen?

Het water circuleert sneller en beter dan bij een klassiek inbouw zwembad. Zo kan er nauwelijks of geen vuil op de bodem of wanden terechtkomen. Ook de warmteregulatie verloopt beter.

Chemicaliën (producten die het water zuiveren of de zuurtegraad regelen) worden daardoor eveneens beter verdeeld.

wemmen in een overloopzwembad is een fijne ervaring. In tegenstelling tot een klassiek zwembad, heb je hier geen last van water dat tegen de randen aanklotst. Het water beweegt weinig of niet, zodat je minder weerstand ervaart tijdens het zwemmen. Bovendien kan je genieten van een aangenamer uitzicht.

Een overloopzwembad heeft een erg moderne en schitterende uitstraling. Indien één rand overloopt in de natuur (bijvoorbeeld op een heuvel), oogt alles nog spectaculairder.

Overloopzwembaden zijn erg duurzaam en relatief gemakkelijk in onderhoud. Een standaard zwembad op basis van skimmers (afzuigpunten) vereist meer onderhoud.

Je kan een overloopzwembad laten installeren in zowat elke vorm en maat.

Wat zijn de nadelen?

De boord van het zwembad moet volledig waterpas komen te liggen en er moet afvoer voorzien worden rondom het hele zwembad. Dat is zeer arbeidsintensief en vergt extra materiaalkosten.

Het afwateringssysteem is duur en er moeten heel wat technische regelingen gebeuren. Een overloopzwembad is daarom een stuk duurder dan een klassiek zwembad.

Wat zijn de kosten voor een overloopzwembad?

Door zijn exclusief karakter heeft een overloopzwembad een duur prijskaartje. De totaalprijs hangt van heel wat factoren af, zoals de afmeting en het gekozen afwerkingsmateriaal voor de binnenbekleding. Ook het aantal werkuren speelt een grote rol: een overloopzwembad aanleggen is een complexe klus die veel tijd in beslag neemt.

Een overloopzwembad heeft een meerprijs van € 30.000,00 à € 40.000,00 ten opzichte van een klassiek zwembad.

Werking van een buffertank

Overloopzwembaden hebben een uiterst doeltreffend reinigingssysteem. Er wordt gebruik gemaakt van een open-circuit systeem. Het water in de buffertank wordt opnieuw gefilterd en behandeld. Het gereinigde water wordt via de bodem van het zwembad aangezogen en ingespoten om zo naar boven te vloeien. Dit principe noemen we verticale doorstroming. De continue watercirculatie garandeert een proper zwembad. Geen zorgen om bevuilde randen!

De inhoud van de buffertank is aangepast aan de inhoud van het zwembad. Daardoor kan het water over de gehele lengte van het zwembad afvloeien. De buffertank kan bovendien niveauverschillen probleemloos opvangen. De buffertank is eveneens een opslagtank indien het zwembad niet gebruikt wordt. Het water hoeft dan niet onnodig over te lopen.

Meer weten over deze zwembaden?

We hopen u een beetje meer op weg geholpen te hebben met onze informatie over een overloopzwembad. Heeft u nog vragen of wilt u advies op maat ontvangen over een overloopzwembad? Dan raden we u aan om contact met ons op te nemen. Wij lichten u graag in over alle mogelijkheden en geven u graag meer informatie, zodat u goed weet wat u kunt verwachten.