Zwembadfilter

Het schoonmaken van zwembadwater is erg belangrijk. Na verloop van tijd wordt het water vies en ontwikkelen zich bacteriën, schimmels en virussen in het water. Om het zwembadwater schoon te houden wordt een zwembadfilter gebruikt. Een zwembadfilter is de basis van de waterbehandeling van het water in uw zwembad. Het circuleren van het zwembadwater door een zwembadfilter wordt gezien als fysieke waterbehandeling, maar voor goed schoon water wordt er ook aangeraden om een chemische waterbehandeling te laten doen door middel van chloor of zout. Heeft u een zwembad of laat u er binnenkort een plaatsen? Dan is het verstandig om u alvast in te lezen over de mogelijkheden voor een zwembadfilter. Meer over een zwembadfilter en het behandelen van zwembadwater leest u hier.

Het gebruik van een zwembadfilter

Het zwembadwater schoonmaken kan dus gemakkelijk door het gebruik van een zwembad filterpomp. Met een zwembadfilter wordt het water gecirculeerd en vieze dingen zoals insecten, blaadjes, haren, huidschilvers eruit gefilterd. Het is natuurlijk van groot belang om het water zo goed mogelijk schoon te maken, maar dat kost echter wel wat tijd. Daarom raden wij aan om minimaal 8 uur lang het water te filteren. Natuurlijk hangt het af van het aantal liters in uw zwembad, dus beschikt u over een erg ruim zwembad? Dan kunt u beter nog langer filtreren. Daarbij is het ook belangrijk om de juiste pomp aan te sluiten, zodat het water optimaal schoongemaakt kan worden.

Verschillende soorten zwembadfilters

Er zijn twee verschillende types zwembadfilters die u kunt gebruiken voor het filteren van uw zwembadwater, namelijk het patroonfilter en het zandfilter. Weet u niet welke u moet gebruiken? Bij een opzet zwembad kunt u het beste gebruik maken van het patroonfilter, terwijl het zandfilter meer geschikt is voor zwembaden die zijn aangelegd. Zorg ervoor dat u na het filteren ook het zwembadfilter zelf schoonmaakt.

Opzet zwembad met patroonfilter

Een patroonfilter is een zwembadfilter die voornamelijk gebruikt wordt in kleine ruimtes. Daarom wordt dit type zwembadfilter voornamelijk gebruikt voor kleine zwembaden of opzet zwembaden. Voor grote zwembaden en inbouw zwembaden kunt u beter een zandfilterpomp aansluiten.

Zwembad met zandfilterpomp

Zwemmen in super helder water geeft natuurlijk het beste gevoel. Met een zandfilterpomp voor uw zwembad kunt u dit gevoel werkelijkheid maken. Een zandfilter voor uw zwembad is gevuld met zand, filterbollen of glas filtert de kleinste vuildeeltjes uit uw zwembad. De vulling van een zwembad zandfilterpomp kan in de meeste gevallen meerdere zwemseizoenen mee, in tegendeel tot een cartridge zwembadfilter die u elke drie weken moet vervangen.

Het voordeel van een zandpomp zwembad is dat het een van de meest gebruiksvriendelijke manieren van zwembadfilteren is. U kunt het hele zwemseizoen van uw zwembad zandfilterpomp genieten en eens in de twee weken voert u een simpele bachwash rinse uit. Hiermee heeft u binnen enkele minuten uw zwembadfilter onderhouden en kunt u weer optimaal helder water verwachten.

Over het algemeen worden een zandfilterpomp gevuld met zand of glas, maar u kunt ook kiezen voor filterbollen. Welk filtermedium u kiest voor uw zwembadfilter hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeur. Alle drie de mogelijkheden zorgen voor uitstekende waterzuivering. Filterzand is de meest voor de hand liggende keuze, het zorgt voor uitstekende waterzuivering, kan enkele jaren mee, maar bij slijtage kan er zand in uw zwembad terecht komen. Filterglas zorgt voor zeer fijne waterfiltering, kan tot wel tien jaar mee, maar is duurder dan filterzand. Filterbollen zorgen voor extra fijne waterfiltering, hoeft in sommige gevallen niet vervangen te worden, maar heeft meer onderhoud nodig, namelijk een wekelijkse wasbeurt. Naast een zwembadfilter is het ook aan te raden om het water chemisch periodiek te reinigen om bacteriën te bestrijden.

Balans van chemicaliën in combinatie met uw zwembadfilter

Naast de fysieke reiniging van met een zwembadfilter, moet u de chemicaliën van het water ook in balans houden. In een zwembad zitten namelijk verschillende chemicaliën die het water schoon en bacterievrij houden. Het gaat hier om de balans tussen Chloor, de hardheid van het zwemwater en de zuurtegraad.

  • Chloor en de zuurtegraad. De zuurtegraad wordt ook wel pH-waarde genoemd. De juiste zuurtegraad zorgt ervoor dat chloor zijn werk kan doen. De pH-waarde moet neutraal zijn, 7.2 is ideaal. U kunt de pH-waarde gemakkelijk testen met teststrips. Chloor moet u periodiek toevoegen met tabletten.
  • Regelmatig vers water toevoegen. Hoewel chloor helpt het water schoon te houden, zullen er alsnog stoffen in het water ophopen. Dit is het resultaat van de chemische reactie tussen nitraten in het water en chloor. Het advies is om wekelijks 3% tot 5% van het water te verversen.
  • Dek het zwembad af als u er geen gebruik van maakt. Hiermee voorkomt u dat er overbodig vuil in komt.

U kunt ook kiezen om een zoutwatersysteem te combineren met uw zwembadfilter. Dit is een natuurlijke manier om uw zwembadwater schoon te houden. Hierdoor heeft u geen last meer van rode ogen en die vervelende chloorlucht.

Zwembadfilter van Amarque

Amarque is de specialist op het gebied van het bouwen van bouwkundige, kunststof en polyester privézwembaden. Daar hoort natuurlijk ook een filterpomp voor uw zwembad bij. Heeft u interesse in het bouwen van een eigen zwembad? Dan helpen wij u graag verder! Zodra u een keuze heeft gemaakt uit het formaat en het soort zwembad komen onze specialisten graag bij u langs om het zwembad aan te leggen. Onze specialisten gaan ook pas weg wanneer u tevreden bent. Wilt u meer informatie over een zwembadfilter en hoe u het zwembadwater het beste schoonhoudt? Wij vertellen u natuurlijk graag meer over alle mogelijkheden van een zwembadfilter bij Amarque!

Amarque maakt uw droomzwembad de realiteit

Amarque geeft vorm aan water. Wij ontwerpen en realiseren uw droom als het gaat om een zwembad in de tuin of binnenshuis. U geeft uw wensen aan en wij maken een plan op maat. We komen ook bij u thuis om te kijken wat realistisch is en u hierin te adviseren. Wilt u meer informatie over zwembadbouw of over zwembad toebehoren? Neem dan contact met ons op via 0348-75 22 55 of info@amarque.nl. We staan u graag te woord!