Zomerklaar maken van je zwembad

Zomerklaar maken van je zwembad

Als de winter bijna voorbij is en de lente voor de deur staat, is het tijd om je zwembad uit zijn winterslaap te wekken. De dagen worden langer en de temperatuur stijgt langzaam. Hier zijn enkele stappen om je zwembad weer helemaal klaar te maken voor het zomerseizoen.

Schoonmaken en verwijderen van winterafdekking

Het eerste wat je moet doen bij het zomerklaar maken van je zwembad is het verwijderen van de winterafdekking. Verwijder bladeren, takken en ander vuil van het oppervlak voordat je de afdekking verwijdert. Zorg er vervolgens voor dat de afdekking grondig wordt schoongemaakt en op de juiste manier wordt opgeborgen voor volgend jaar. 

Reiniging van het zwembad

Na het verwijderen van het winterzeil verwijder je ook de winterpluggen en al het vuil dat in en op het water drijft. Controleer of de skimmers schoon zijn, aangezien hier vaak veel bladeren in belanden. Gebruik een zwembadreiniger of -borstel om de wanden en de bodem van het zwembad schoon te maken.

Waterniveau

Breng het waterpeil terug naar het juiste niveau met behulp van een tuinslang. Het waterpeil staat meestal tot ongeveer de helft van de skimmers. Gebruik leidingwater in plaats van grondwater, omdat grondwater vaak te veel ijzer bevat wat de waterkwaliteit niet ten goede komt.

Installatie

Controleer of de zwembadinstallatie weer is ingeschakeld en goed werkt. Controleer of de slangen nog in goede staat zijn, of dat ze vervangen moeten worden, of het filter nog steeds gevuld is met zand of glas en controleer de koppelingen op lekkages. Plaats de O-ringen in de koppelingen. Zodra alles is gecontroleerd, kunnen de kranen worden geopend en kan het filter op circulatie worden gezet. Als alles goed draait, kan het filter worden ingesteld op de normale filterstand.

Waterbalans

Omdat de waterbehandeling ook heeft stilgelegen, is het belangrijk om de waterbalans te controleren. Dit kan handmatig worden gemeten met teststrips, een digitale tester of een fotometer. Voeg indien nodig de benodigde chemicaliën toe. Als je een automatisch systeem hebt, hoef je alleen maar de instellingen zoals beschreven in de handleiding aan te passen en het systeem doet de rest. Zorg er wel voor dat de jerrycans met chemicaliën gevuld zijn.

Plan regelmatig onderhoud

Zorg voor een regelmatig onderhoudsschema voor je zwembad gedurende het hele zwemseizoen. Dit omvat het regelmatig controleren van de waterkwaliteit, het schoonmaken van filters en skimmers en het verwijderen van bladeren en ander vuil uit het zwembad. Door regelmatig onderhoud uit te voeren blijft je zwembad schoon en veilig om in te zwemmen.

Laat de zomer maar komen!