Verschil tussen Polyethyleen (PE) en Polypropyleen (PP)

Verschil tussen Polyethyleen (PE) en Polypropyleen (PP)

Bij de keuze voor een kunststof zwembad maakt men veelal de keuze tussen PP en PE. Welke kunststof soort is nou de beste keuze?

PP (Polypropyleen)

PP is harder dan PE. Bij PP is het lasproces erg belangrijk. De kans op fouten is groter dan bij PE. Doordat het zo hard is kan de lasnaat breken. Mocht er bij PP te heet gelast zijn is de kans op kleine haarscheurtjes groot. Deze zie je niet zitten, maar bij het toevoegen van chloor of zout is er kans dat dit in de kleine haarscheurtjes gaat trekken. Hierdoor wordt het materiaal bros en is er veel kans op scheuren.

 

De meeste PP baden die verkocht worden zijn gemaakt uit een PPc materiaal. De C-laag van het materiaal is dan de bescherming voor de chemicaliën. Standaard PP is normaal niet geschikt voor chloor. Indien de C-laag beschadigd betekent dit dat de bescherming weg is.

 

PP is gevoelig aan temperatuursveranderingen. Hierdoor krimpt het en zet het uit, waardoor er vervorming kan optreden.

 

Met dit allemaal opgesomd maken wij bewust de keuze om onze zwembaden niet van PP te laten produceren.

PE (Polyethyleen)

PE is sterk en slijtvast en door en door UV bestendig. Hierdoor behoudt PE de oorspronkelijke kleur. Ook is PE erg goed bestand tegen chemicaliën. Al het waterleidingnet is ook van PE gemaakt. Ook zoutzuur-, loog- of andere chemicaliëntanks zijn van PE. Dit is een hele belangrijke eigenschap.

 

PE heeft een veel langere levensduur dan PP. Het is niet onderhevig aan corrosie en oxidatie. De PE baden kunnen het hele jaar door geplaatst worden. Het mag zelfs gewoon dicht vriezen. Het zal dan niet kapot vriezen. PE is bestand tegen zeer hoge en lage temperaturen.

 

Lekkages zijn bij de door ons geleverde HDPE zwembaden nog nooit voorgekomen in de afgelopen 15
jaar.

 

PE zwembaden zijn “HET” duurzame en stijlvolle alternatief voor een bouwkundig betonnen zwembad. PE zwembaden zijn recyclebaar en hierdoor milieuvriendelijk.

 

Lees meer over Polyethyleen zwembaden.

Wilt u advies over een HDPE (High Density Polyethyleen) zwembad?

Heeft u ook de wens om een kunststof zwembad aan te laten leggen en wilt u meer informatie over HDPE?

Neemt u dan gerust contact met ons op.