Wat is de beste plaats voor een zwembad in mijn tuin?

Wat is de beste plaats voor een zwembad in mijn tuin?

Wanneer men nadenkt over het eventueel laten aanleggen van een zwembad in eigen tuin moet er over veel dingen nagedacht worden. Gaan we voor een bouwkundig zwembad of voor een prefab zwembad. Welke vorm willen we aan ons zwembad geven. Hoe groot wordt het zwembad?

Een belangrijke factor hierbij is de locatie in de tuin waar het zwembad moet gaan komen. De grote van de tuin bepaalt de mogelijkheden. In elke tuin past een zwembad, maar in een grote tuin zijn er meerdere plaatsingsmogelijkheden.

Waar heb ik het langst de zon in de tuin staan?

Een belangrijke factor voor een zwembad in eigen tuin is de zon. Bij het bepalen van de plek waar het zwembad moet gaan komen is het belangrijk om te kijken of het daar ook zo lang mogelijk in de zon ligt. Dit is niet alleen lekker tijdens het zwemmen, maar de zon verwarmt ook het zwembadwater. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder lang te draaien en zijn de energiekosten uiteindelijk lager.

Schaduwplekken

Kijk bij het plaatsen van het zwembad op een plek in de tuin waar de zon het langst schijnt ook naar de ruimte die er dan nog overblijft voor een eventueel terras of plek om te zonnen. Het is fijn als je uit het zwembad komt om lekker op te drogen en op te warmen in de zon. Houdt hierbij rekening met schaduw van bomen, huizen, schuurtjes, etc.

Bomen en struiken

Als men in een bosrijke omgeving woont is er vaak geen ontkomen aan, maar als er een keuze is, is het advies om het zwembad niet in de nabijheid van bomen en struiken te plaatsen. Deze zorgen uiteindelijk ook voor schaduw, maar ze zorgen vooral voor veel vuil in het zwembadwater. Dit zorgt ervoor dat uw zwembad meer onderhoud vergt en veelal zitten we daar niet op te wachten.

Veiligheid

Als er kinderen en/of huisdieren in het gezin zijn is het belangrijk om het zwembad in het zicht te plaatsen. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Mocht dit gebeuren is het van belang dat er tijdig ingegrepen kan worden. Ook is het fijn om te zien hoeveel plezier de kinderen maken in en rondom het zwembad.

Privacy

Houdt u niet van pottenkijkers? Dan is het van belang om het zwembad op een plek in de tuin te plaatsen waar het beschut ligt. U kunt ook een schutting of een haag plaatsen om zo de privacy te creëren.

Contact

Mocht u inderdaad de wens hebben naar een zwembad in eigen tuin, maar advies nodig hebben bij het bepalen van de locatie in uw tuin, neemt u dan contact met ons op.
Wij adviseren u graag.