Hoe onderhoud je een zwembad in de winter?

Hoe onderhoud je een zwembad in de winter?

Het winterklaar maken en onderhouden van een zwembad tijdens de koude maanden is van belang om ervoor te zorgen dat het zwembad in optimale staat blijft en gereed is voor gebruik bij de terugkeer van het volgende zwemseizoen. Hier volgen enkele stappen om een zwembad in de winter te onderhouden.

Passief Overwinteren

Bij de keuze voor passief overwinteren wordt de gehele zwembadinstallatie uitgeschakeld en wordt het waterpeil verlaagd tot onder het niveau van de skimmers om vorstschade te voorkomen. De warmtepomp wordt ook uitgeschakeld en het gehele zwembad wordt bedekt met een winterzeil. Zo heeft u er gedurende de winterperiode geen omkijken naar.

Actief Overwinteren

Bij actief overwinteren blijft de zwembadinstallatie op een lagere frequentie draaien, meestal 2 keer per dag gedurende 2 uur per keer, om het water te blijven filteren en behandelen. Doordat de installatie door blijft draaien krijgt het water geen kans om te bevriezen. De warmtepomp wordt wel uitgeschakeld. In geval van een lamellenafdekking kan er een winterzeil worden gebruikt, welke aan de hoeken van de lamellen bevestigd wordt om zo het meeste vuil uit het zwembad te houden. Bij actief overwinteren wordt er wel verwacht om de installatie zo af en toe te controleren. 

Reiniging

Voordat je begint met het winterklaar maken, is het van belang om het zwembad grondig te reinigen. Verwijder bladeren, takken, insecten en ander vuil uit het water.

Waterbalans

Test het zwembadwater en zorg ervoor dat de waterbalans in orde is. Dit omvat het controleren van de pH-waarde, alkaliniteit en calciumhardheid. Pas indien nodig chemicaliën aan om de balans te herstellen.

Overwinteringsvloeistof

Voeg een winterklaar product toe aan het water om ervoor te zorgen dat er voldoende chloor aanwezig is om algen en bacteriën tijdens de wintermaanden te bestrijden.

Winterafdekking

Plaats een winterafdekking over het zwembad om te voorkomen dat vuil, bladeren en ander materiaal in het water terechtkomen. Zorg ervoor dat de afdekking goed is bevestigd en strak gespannen. Ook met kinderen is een winterafdekking die over het gehele bad geplaatst wordt een veilig idee.

Winterklaar maken van apparatuur

Zorg ervoor dat je alle zwembadapparatuur, zoals pompen, filters en leidingen, winterklaar maakt volgens de instructies van de zwembadbouwer en volgens de gekozen winterstand. Dit kan onder andere het legen van leidingen en het aftappen van water omvatten om vorstschade te voorkomen.

Regelmatige controle

Zelfs als je het zwembad niet gebruikt in de winter, is het belangrijk om regelmatig te controleren of alles in goede staat verkeert. Verwijder eventueel opgehoopt vuil van de winterafdekking en controleer de waterkwaliteit (bij actief overwinteren) om ervoor te zorgen dat alles stabiel blijft.

Door deze stappen te volgen, kun je je zwembad in uitstekende conditie houden gedurende de wintermaanden en ervoor zorgen dat het snel gereed is voor gebruik zodra het zwemseizoen weer aanbreekt. Als je liever hebt dat wij je helpen om je zwembad winterklaar te maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.