Tips voor het verwarmen van uw zwembad

Tips voor het verwarmen van uw zwembad

Bij de aanschaf van een zwembad moet u over veel opties nadenken.
Eén van de opties is de keuze hoe u uw zwembadwater wil gaan verwarmen. Hier zijn verschillende mogelijkheden in, enkele zullen wij hieronder voor u benoemen.

Trend

De moderne trend is zwemmen in koud water. Denk aan Wim Hof, de Iceman. Zwemmen in koud water is zeker goed voor je, het versterkt het immuunsysteem. Het lichaam wordt hier sterker door. Het werkt ontstekingsremmend en zorgt voor een betere doorbloeding. Je moet er alleen wel van houden. In ieder geval heeft u bij deze keuze geen verwarming nodig.

Zon

Als we vele zonuren hebben in de zomer zal deze energiebron uw zwembadwater verwarmen. In  combinatie met een goede Solar lamellenafdekking zal dit nog sneller gaan. Het enige nadeel van verwarmen op deze manier is dat men afhankelijk is van de zon. Geen zon betekent dat het water niet verwarmd wordt.

Warmtepomp

Merendeels maakt men de keuze voor een warmtepomp. De warmtepomp stelt u in op de temperatuur zoals u het zwembadwater graag wil hebben. De warmtepomp draait mee in het filtratiecircuit van de filterinstallatie van het zwembad. Tijdens de ingestelde uren waarop de filterinstallatie draait zal de warmtepop het zwembadwater op de ingestelde temperatuur houden. Als het zwembadwater op temperatuur is slaat de warmtepomp uit. Mocht de temperatuur behaald worden d.m.v. vele zonuren en de combinatie van een Solar lamellenafdekking dan zal de warmtepomp uit blijven. Dit blijft de meest efficiënte manier van verwarmen.

Solar matten

Voor het verwarmen van het zwembadwater kunt u ook gebruik maken van Solar matten. Met behulp van uw zwembadpomp wordt het zwembadwater door de zonnecollectoren gepompt. Het zwembadwater wordt verwarmd door de zon en het verwarmde water stroomt terug het zwembad in. Ook bij het gebruik van Solar matten is één factor heel belangrijk en dat is de zon. Als deze niet schijnt wordt het zwembadwater niet verwarmd. 

CV warmtewisselaars

Een warmtewisselaar brengt warmte over van een CV of een boiler naar het zwembadwater. In de wisselaar stroomt het warme en koude water in tegengestelde richting langs een spiraal/element, hierdoor vindt er warmte uitwisseling plaats. Een warmtewisselaar is niet de meest energiezuinige manier. 

Solar lamellenafdekking

De keuze voor een afdekking van een zwembad is heel belangrijk. Het zwembadwater verliest zijn warmte het meeste aan het wateroppervlakte. Een goed isolerende afdekking is hierdoor van belang. Een lamellenafdekking heeft een betere isolerende werking dan een kunststof noppenafdekking.
Door een lamellenafdekking met Solar functie te kiezen zorgt deze ook voor een verwarming van het zwembadwater als de zon schijnt.

 

Wilt u meer weten over de juiste keuze van verwarmen voor uw situatie?

Heeft u een zwembad maar nog geen verwarming, maar overweegt u deze keuze? Heeft u interesse in een zwembad en wilt u meer informatie over de juiste keuze van verwarmen van het zwembad? Neem dan gerust contact met ons op en we bespreken de opties met u, zodat u goed weet wat de mogelijkheden zijn.