Uw zwembad schoonmaken voor de zomer

Uw zwembad schoonmaken voor de zomer

Het is voorjaar en de eerste mooie lentedagen zijn in aantocht. Dit is het moment dat het weer begint te kriebelen en u snel weer gebruik wilt maken van uw zwembad. Maar voordat u weer de eerste baantjes gaat trekken dient er nog één ding te gebeuren: uw zwembad schoonmaken. Het is vaak niet het meest favoriete klusje van zwembad eigenaren, maar wel noodzakelijk. Het is een paar uur werk, maar hierna kunt u weer met volle teugen genieten van uw zwembad! Onderstaand de stappen die u kunt doorlopen zodat uw zwembad weer als nieuw de zomer tegemoet kan!

1. Reinigen van de afdekking

Is uw zwembad afgedekt met een zeil, verwijder dan eerst het vuil (zoals bladeren) dat op het zeil ligt alvorens u deze van het zwembad haalt. Voordat u het zeil opbergt is het verstandig deze eerst goed schoon te maken omdat het zeil anders kan beschadigen. Spuit het zeil daarom goed af en reinig het met een zachte borstel. Laat vervolgens het zeil goed drogen voordat u deze opbergt.

2. Grofvuil verwijderen

De volgende stap is het verwijderen van het grofvuil dat in uw zwembad drijft zoals bladeren en takken. Hiervoor kunt u een schepnet gebruiken. Met een dieptenet kunt u het grove vuil op de bodem weghalen. Zorg er al laatste voor dat de omgeving rondom uw zwembad vrij is van vuil anders kunt u over een dag weer opnieuw beginnen.

3. Reinigen skimmers en waterlijn

Middels een kunststofreiniger kunt u uw skimmers schoonmaken. Verwijder ook het vuil uit de skimmermanden. Het volgende wat u kunt doen is de waterlijn reinigen. Vaak ontstaat er door kalkaanslag zwarte watermarkeringen. U kunt deze verwijderen door gebruik te maken van een speciale waterlijn reiniger. Heeft u deze niet in huis, dan kan de waterlijn met een zachte spons schoongemaakt worden. Naast de waterlijn kunt u ook nog de gehele wanden en bodem van het zwembad reinigingen met een zachte spons of automatische bodemzuiger.

4. Aanvullen zwembadwater

Het harde schrob en poetswerk is voorbij! De volgende stap is het aanvullen van uw zwembadwater. Gedurende de winter kan het water iets gezakt zijn. Vul het water nu bij tot de normale hoogte. TIP: gebruik altijd leidingwater om uw het water aan te vullen en geen grond- of bronwater. Grond- of bronwater zorgen ervoor dat de PH-waarde van uw zwembad te hoog wordt. Leidingwater daarentegen is een prima basis voor een schoon zwembad waar u de hele zomer plezier van kunt hebben.

5. Aanzetten van technische installatie

Zorg er eerst voor dat alle filters weer helemaal schoon zijn. Vul dan de zandfilter met water en sluit deze goed af. Draai vervolgens alles open voordat u de pomp aanzet. Vergeet niet de voorfilter van de zwembadpomp te vullen en zet de kraan vervolgens op circuleren. Zodra de filterinstallatie naar behoren draait kunt u de kraan weer terugzetten op een normale filterstand.

Start de verwarming van uw zwembad op, want het water van uw zwembad zal nog behoorlijk koud zijn! Welk moment hiervoor het meest geschikt is, is afhankelijk van het soort verwarming u heeft.

TIP: Zet de waterpomp pas aan als de laatste nachtvorst is geweest. Dit is meestal eind april!
TIP: Zet de filter op minimaal 12 uur filteren voor helder zwembadwater.

6. Goede waterbalans

Nu komt het moment om met de chemicaliën aan de slag te gaan. Test eerst de PH-waarde van uw zwembad zodat u weet hoe deze ervoor staat. Is de PH-waarde te laag dan dient u eerst een ‘PH-plus’ middel toe te voegen. Voeg een ‘PH-min’ middel toe als de waarde te hoog is. Wilt u kraakhelder water dan kunt u een vlokkenmiddel toevoegen. Dit middel zorgt ervoor dat kleine vuildeeltjes niet in het water blijven drijven maar zakken naar de bodem.

Controleer vervolgens het chloorpeil en pas deze aan wanneer dat nodig is. Is uw zwembadwater groen of bruin geworden tijdens de winter? Dan is het nodig om ook andere parameters te onderzoeken. Voor hulp kunt u altijd contact met ons opnemen.

7. Geniet van een schoon zwembad

Uw zwembad is nu helemaal schoon en klaar voor gebruik!

Zwembad schoonmaken uitbesteden

Heeft u het te druk voor deze grote schoonmaak en/of wilt u er zeker van zijn dat alles naar behoren gebeurd? Neem dan contact op via ons contactformulier om een onderhoudsabonnement af te sluiten! Wij zorgen er dan voor dat uw zwembad zomerklaar is en we zullen ook tussentijdse onderhoudsbeurten uitvoeren. Tevens zorgen wij ervoor dat uw zwembad na de zomer weer correct wordt afgesloten voor de winter.